Skip to main content

Wat is Neuro Linguïstisch Programmeren nou eigenlijk?

Kort gezegd kun je stellen dat NLP je helpt te begrijpen waarom je doet wat je doet. Neuro Linguïstisch Programmeren. De betekenis van de letters roept vaak vragen op. ‘Wat heeft dit met programmeren te maken?’ ‘Hoezo heeft het met je zenuwstelsel van doen?’ ‘Wat betekent Linguïstisch?’ Vermoedelijk zijn dit ook vragen waarop je antwoord wilt, voordat je in zee gaat met een NLP-coach...

Meer mogelijkheden

NLP is een programma waarbij onbewuste processen en strategieën bewust gemaakt worden. Anders gezegd: met NLP krijg je inzicht in waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Je krijgt handreikingen hoe je kunt stoppen met gedrag dat je niet (meer) dient en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw gedrag ondersteunend is aan wie je wilt zijn in dit leven. Je leert hoe je jouw mogelijkheden kunt vergroten en zo meer het leven kunt leven waar je naar verlangt.

Goed verhaal, goed gedrag

Als ik NLP in een paar woorden aan je uit zou moeten leggen dan zou ik je vertellen: De manier waarop jij informatie verwerkt en het verhaal dat jij maakt bij deze informatie bepaalt voor een groot deel het gedrag dat jij op basis van dit verhaal zult laten zien. Als je gaat begrijpen dat je invloed hebt op het verhaal dat je jezelf vertelt, dan zul je ervaren dat je ook invloed hebt op het gedrag dat je laat zien. Als je invloed hebt op je gedrag heb je invloed op de gevolgen van jouw gedrag.

Voel je vrij

NLP is bedoeld voor jou, als je wilt groeien en ontwikkelen. Het geeft je vrijheid. Vrijheid om te kiezen of je je verslagen voelt door die gebeurtenis of dat die gebeurtenis je juist kracht geeft. Vrijheid om te kiezen of je angst voelt bij het spreken voor een groep mensen, of juist kalmte en zelfvertrouwen. Vrijheid om dat te voelen wat je wilt, vrijheid om je te gedragen zoals je wilt en vrijheid van jezelf te houden, precies zoals je bent. Kortom: vrijheid om je doelen en dromen te volgen en te bereiken.

De reactie van een ouder

Francy is een fijne (kinder)coach. Vanaf de eerste kennismaking, was er een bijzondere chemie tussen onze dochter en Francy.

Onze dochter had het eind van het schooljaar last van een overvol koppie. Dit uitte zich in niet in slaap kunnen komen en piekeren.

Veranderingen kon ze op dat moment moeilijk verwerken.